Zamieszczone przez r2r
Dlaczego psują się samochody? Warto poczytać
Zwiń
X
-
Do pewnego momentu broniłem tej idei, ale po kilku komentarzach przestałem, dlatego rozkoszujmy się turbinamiZamieszczone przez crom.deA choćby na to, żeby śmigać na LPGZamieszczone przez r2rZachód pcha nas w stronę swoich norm [...] po co nam polakom MPI :?: :lol:
Ja dziękuję, postoję...
Artur
Komentarz
-
-
Lekkie generalizowanie r2rZamieszczone przez r2rDo pewnego momentu broniłem tej idei, ale po kilku komentarzach przestałem, dlatego rozkoszujmy się turbinamiZamieszczone przez crom.deA choćby na to, żeby śmigać na LPGZamieszczone przez r2rZachód pcha nas w stronę swoich norm [...] po co nam polakom MPI :?: :lol:
Ja dziękuję, postoję...
. Starsze turbiny, jak chociażby uturbiona wersja Twojego silnika nie sprawiają raczej problemów i spisują się znakomicie w wielu modelach koncernu VAG, również z LPG. Ecoboosty Forda, te powiedzmy nie najmniejsze czyli od 1.6 w górę również nie miały jakiś spektakularnych wpadek. Opel ma gamę silników turbo, do których można LPG spokojnie montować, w tym 1.4 140KM, gdzie montują fabrycznie (nie u dilera). Tutaj chyba też sobie ludzie spokojnie jeżdżą. To, że VAG-owi "coś poszło nie tak" w poprzedniej generacji TSI nie musi od razu rzucać cienia na pozostałych producentów. Bo w ten sposób, nie przymierzając, można od razu skreślić np. silniki turbo Hondy wchodzące w przyszłym roku. A jak dotychczas to Honda może uchodzić za wzór konstrukcji silników. Warto również wspomnieć o "przejściach" koncernu PSA z 1.6 THP w pierwszych latach produkcji :twisted:
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Northeusz, staram się cały czas patrzeć na wydarzenia z "otwartą głową", ale stało się dla mnie wyraźne, że od pewnego momentu VAG tnie w ...... i wessał w tą gierke markę Skody. Na przełomie wieków wyraźne było gdzie jest VW, a gdzie Skoda (o Audi nie wspominając), teraz praktycznie to wszystko jedno i to samo, bez cienia różnic poza znaczkiem. Awaryjność na podobnym stale podwyższanym (w stosunku choćby do O1, czy F1) poziomie - do tego zamykanie tłoków w coraz mniejszym pudełeczku i podczepianie pod nie turbin...nie...nie pasuje mi to.... :foch:Artur
Komentarz
-
Komentarz